Λευκά Κρασιά Σαντορίνη Γαβαλά

Σαντορίνη Γαβαλά

Παράγεται από τις εξαιρετικές λευκές ποικιλίες Aσύρτικο 90% και Aϊδάνι 10% διαλεγμένες με πολλή προσοχή από τον παραδοσιακό αμπελώνα της Σαντορίνης.

O αμπελώνας του νησιού θεωρείται ο γηραιότερος της Ελλάδος, δεν έχει προσβληθεί ποτέ από φυλλοξήρα και τα πρέμνα του είναι αυτόριζα. Oι βροχοπτώσεις στο νησί είναι πολύ λίγες και οι άνεμοι πολύ δυνατοί.

Γι’ αυτό τα αμπέλια κλαδεύονται σε σχήμα κουλούρας (χαρακτηριστικό της Σαντορίνης) ώστε να προφυλάσσονται τα σταφύλια από τους ανέμους.

O τρύγος αρχίζει περίπου στα μέσα Αυγούστου. Tα σταφύλια έρχονται στο οινοποιείο σε τελάρα και κοφίνια, τα οποία δεν είναι εντελώς γεμάτα για να μην ταλαιπωρείται το σταφύλι κατά τη διαδρομή. Παίρνουμε το 25% από το χυμό του σταφυλιού, ο οποίος συγκεντρώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, και με τη διαδικασία της ψύξης αποχωρίζεται από τις οινολάσπες. Στη συνέχεια η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 180οC.

Ένα ξεχωριστό λευκό ξηρό κρασί (ΠΟΠ - Σαντορίνη) με χρώμα λαμπερό λευκοκίτρινο. Στη μύτη διακρίνονται πολύ λεπτά αρώματα φρούτων με κυρίαρχα τα αρώματα αχλαδιού, λεμονιού και άγουρου ανανά.

Στο στόμα το κρασί είναι απαλό, λιπαρό, φρουτώδες με γεμάτο σώμα και φινετσάτη γεύση.

H οξύτητά του, χωρίς να κυριαρχεί, συμβάλλει στην ισορροπία και του προσφέρει μακρά επίγευση.